Birmania: Blogger, condamnat la 20 de ani de închisoare

November 20, 2008 at 1:56 am (La gramada)

Un blogger care a scris despre dificultăţile vieţii din Birmania şi un scriitor care a compus o poezie de dragoste au fost condamnaţi la ani grei de închisoare, relatează The Times, citat de Mediafax.
Publicitate Nay Myo Kyaw, de 28 de ani, care ţine un blog sub numele de Nay Phone Latt, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de o instanţă din Rangoon.

Poetul Saw Wai a primit doi ani de închisoare pentru o poezie de Sfântul Valentin, apărută într-o publicaţie cunoscută. Chiar şi avocatul care îi reprezintă pe cei doi, a fost suspendat pentru patru luni pentru sfidarea Curţii în timpul apărării sale.
Aceştia se alătură celor peste 2.000 de prizonieri politici din închisorile din Myanmar (Birmania), jumătate dintre ei fiind închişi din septembrie anul trecut, când zeci de mii de călugări budişti şi activişti politici au ieşit în stradă protestând faţă de regimul autoritar al ţării.

“Autorităţile i-au dat o pedepapsă foarte severă lui Nay Phone Latt doar pentru că a folosit internetul. Această sentinţă şocantă are menirea să înspăimânte oamenii care apelează la internet pentru a eluda controlul ubicuu al dictaturii asupra ştirilor şi informaţiilor. Saw Wai, la rândul său, este făcut să plătească pentru impertinenţa şi curajul său de poet”, spun reprezentanţii organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

Poezia lui Saw Wai, numită “14 Februarie”, este aparent o poezie de Sfântul Valentin şi a fost publicată în ianuarie într-o revistă săptămânală foarte cunoscută. “Trebuie să fii cu adevărat îndrăgostit şi apoi o poţi numi dragoste adevărată” şi “Voi, milioane de oameni care ştiţi să iubiţi, vă rog, bateţi din palmele poleite cu aur şi râdeţi cu putere” sunt două dintre pasajele textului.

Însă primul cuvânt din fiecare vers formează un mesaj despre liderul militar din Myanmar: “Generalul Than Shwe înnebunit după putere”.

Saw Wai a fost arestat următoarea zi şi a fost acuzat de “tulburarea liniştii publice”.

Nay Phone Latt este un membru al Ligii Naţionale Democratice, partidul de opoziţie condus de Aung San Suu Kyi, câştigătorul premiului Nobel pentru Pace. El deţine trei cafenele cu internet în Rangoon şi pe blogul său, scris în limba birmaneză, care nu era explicit politic, descrie dificultăţile vieţii cotidiene în Rangoon.

Mama lui Nay Phone Latt a spus că nu şi-a imaginat niciodată că fiul ei va primi o pedeapsă atât de mare, aşteptându-se la cel mult 10 – 12 ani de închisoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: