Răpitorii ameninţă că îi vor ucide pe ostaticii din Egipt

September 23, 2008 at 4:31 pm (La gramada) (, , )

Răpitorii celor 11 turişti străini luaţi ostatici în Egipt au ameninţat că îi vor ucide pe aceştia în cazul în care vor avea loc tentative de localizare aeriană, a declarat, marţi, un oficial egiptean.

Sursa citată a precizat că proprietarul agenţiei de turism, aflat în grupul persoanelor răpite, a contactat-o pe soţia sa, de origine germană, transmiţându-i acesteia ameninţarea răpitorilor.

Răpitorii au luat ostatice vineri 19 persoane – cinci italieni, cinci germani, o româncă şi opt egipteni -, aflate într-un safari în sud-vestul Egiptului. Incidentul este primul de acest gen înregistrat în Egipt şi reprezintă un nou tip de provocare pentru autorităţile de la Cairo, într-o ţară unde turismul reprezintă 6 la sută din economie.

Militanţii islamişti au mai vizat în ultimii ani industria turistică, recurgând la atentate cu bombă sau atacuri armate, soldate cu sute de morţi.

Oficialul egiptean citat de Reuters afirmă că autorităţile de la Cairo au localizat în Sudan sursa apelurilor telefonice către soţia proprietarului agenţiei de turism.

Ministrul egiptean al Turismului, Zoheir Garrana, a declarat că ostaticii sunt sănătoşi, iar autorităţile germane negociază cu răpitorii recompensa cerută de aceştia, a anunţat, marţi, cotidianul al-Ahram, aflat în proprietatea statului egiptean.

Surse din cadrul serviciilor de securitate declaraseră, luni, că răpitorii cer 6 milioane de euro pentru eliberarea ostaticilor, precizând că în incident nu par să fie implicaţi militanţi islamişti. Surse din serviciile de securitate au afirmat că şi autorităţile egiptene negociază cu răpitorii.

Ministrul de Externe egiptean, Ahmed Aboul Gheit, a declarat, luni seara, la New York, că turiştii au fost eliberaţişi sunt teferi şi nevătămaţi, dar informaţia a fost dezminţită ulterior la Cairo. În cursul zilei de luni, Garrana afirmase, pentru televiziunea naţională egipteană, că răpitorii “par a fi” sudanezi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: